Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi

Prof. Dr. Osman DEMİRCAN

Prof. Dr. Osman DEMİRCAN

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Kurucu Müdürü

Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, 1949 yılında Çanakkale Musaköy’de doğdu. 1971 yılında İzmir Yüksek Öğretmen Okulu ile birlikte Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Astronomi Bölümü’nden mezun oldu. 1971-74 yılları arasında Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Lisansüstü eğitim aşamalarını ve araştırmalarını İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde Prof. Z. Kopal danışmanlığında tamamladı, 1976 yılında Yüksek Lisans derecesini, 1979 yılında ise “Fourier Techniques for the Analysis of Eclipsing Binary Light Curves” başlıklı tezi ile doktora derecesi aldı. İngiltere’de bulunduğu 1974-1979 yılları arasında Manchester Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde araştırma asistanı olarak çalıştı. 1979-1981 yılları arasında Libya Bingazi Üniversitesi, Fizik ve Astronomi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982’de yurda dönerek doçentlik ünvanını aldı ve 1990’a kadar ODTÜ Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990’da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne Profesör olarak atandı. Ankara Üniversitesi’nde bulunduğu süre boyunca Ahlatlıbel Rasathanesi Müdürlüğü görevini sürdürdü.

Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, 1999 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü’ne geçti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin kurucusudur. Gözlemevi Müdürü olarak emekliliğine kadar çalışmalarını sürdürdü. Ayrıca, Rektör Yardımcılığı, Rektör Danışmanlığı, Bölüm Başkanlığı, Merkez Müdürlüğü gibi çok sayıda idari görevi yerine getirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü’nü kurdu ve Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Yoğun bilimsel araştırmaları yanında çok sayıda bilim insanının yetişmesini sağladı. Bilim-toplum etkinlikleri, bilim tarihi, kültürel ve sanatsal değerler, çevre sorunları ve yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlenmesine öncülük etti.

Yüzlerce bilimsel makale ve toplantı tebliğinin yanı sıra onlarca bilim ve ders kitabında yazar olarak yer aldı. Birçok ulusal ve uluslararası araştırma projesinde yürütücü/araştırıcı olarak görev yaptı. Çok sayıda ulusal/uluslararası bilimsel toplantı ve çalıştay düzenledi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Akademik Kurulu’nda 6 yıl üye olarak görev yaptı. TÜBİTAK’tan, Prof Dr M. Parlar Vakfı’ndan, ve Türk Hava Kurumu’ndan bilim teşvik ödülleri aldı. Türk Astronomi Derneği, Uluslararası Astronomi Birliği ve çok sayıda derneğin üyesi oldu. Mart 2016’da emekli oldu. Emeklilik sonrası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi’nde gerekse farklı ortamlarda bilimsel çalışmalar yanında bilimin topluma ulaşması için yoğun olarak çalışmalarına devam etti. Başta astronomi ve uzay bilimleri olmak üzere, farklı disiplinlerde bilimsel araştırmaların önünü açmak için büyük çaba gösterdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi’nin kurulması ve geliştirilmesi yanında, Üniversitemizde astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri araştırma grubunun kurulmasına öncülük ederek büyük çaba sarf etti. Ülkemizde farklı kurumlarda bilimin ve özelde gökbilim gelişmesine verdiği katkı, ulusal ve uluslararası düzeyde bilime sunduğu değer, yetiştirdiği öğrenciler ve bilimin toplumla buluşmasında gösterdiği çabalar örnek gösterilecek seviyede olmuştur.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi üyeleri olarak Hocamızı her zaman şükranla ve minnetle anacağız.