Günümüzde giderek artan ve sayıları 2000’e yaklaşan ve bir bölümünün dünyanın ikizi ya da benzeri olduğu ortaya çıkan diğer yıldızların etrafındaki gezegenler ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere, Ötegezegenler ve Yaşam Çalıştayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fizik Bölümü Seminer Salonunda gerçekleştirildi.
2004 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren ÇOMÜ Astrobiyoloji grubunun bir etkinliği olarak düzenlenen çalıştay 8 Üniversiteden Astronomi, Fizik, Kimya, Biyoloji, Arkeoloji, Uzaktan Algılama, Uzay Bilimleri gibi farklı bölümlerden 40 kadar uzman ve öğrenci (lisans ve lisansüstü öğrencileri) tarafından gerçekleştirildi.
İki bölüm halinde 17-18 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan çalıştayın ilk gününde örten çift yıldızlardan örten ötegezegenlere projesinin tanıtımı yapılarak ötegezegenlerin özellikleri, keşif teknikleri, modelleme çalışmaları ve atmosfer yapıları hakkında sunumlar konunun uzmanları tarafından yapılarak çalıştay ortamında tartışıldı.
Çalıştayın ikinci gününde, evrende yaşamın nasıl başladığı ve ötegezegenlerde canlılık bulunma koşulları ve ihtimalleri üzerinde yoğunlaşan sunumlar yapılarak tartışıldı. Eldeki veriler ile evrende çok sayıda gezegende yaşamın olması gerektiği ancak ne dünyamıza ne de dünyamızdan diğer dünyalara yıldızlar arası seyahatlerin ve iletişimin henüz gerçekleşmediği ancak ileriki dönemlerde bir tür yıldızlar arası internet aracılığı ile iletişimin başlaması gerektiği ele alındı.
Bu alanda çalışmaların yoğunlaşarak devam ettirilmesi, astrobiyoloji laboratuvarı oluşturulması için bir proje girişiminin başlatılması ve Haziran 2015’te bu alanda uluslararası bir çalıştayın yapılması kararlaştırıldı. Gençlerin uluslararası bağlantıları daha etkin kullanmaları için teşvik edilmesi ve özellikle kızıl ötesi bölgede yapılan tayfsal çalışmalara yoğunluk verilmesi önerildi.
Fotoğraflar için tıklayınız.
Sunumlar için tıklayınız.