22 Ağustos 2023 Çanakkale Yangını Hakkında Kamuoyu Duyurusu

22 Ağustos 2023 günü Çanakkale Merkeze bağlı Damyeri mevkiindeki ormanlık alanda başlayan yangında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi'nin bulunduğu bölge de tehdit altında kalmıştır. Etkili rüzgâr nedeniyle geniş alana yayılan yangın kontrol altına alınmış ve tamamen söndürülmüştür.

Gözlemevimizin ana binasında, teleskop binalarında (İstanbul Üniversitesi Gözlemevi ile ortak kullandığımız kubbe, robotik teleskop ve ekipman dahil) ve cihazlarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Gözlemevi etrafındaki ormanlık alan yangında önemli derecede zarar görmüştür.

Yangın felaketini Üniversitemiz Rektörlüğünün yaptığı arazi düzenleme ve temizleme çalışmalarının önemli pozitif etkisiyle binalar ve cihazlar anlamında hasarsız denebilecek düzeyde atlatmış görünüyoruz.

Yanan ormanlık alan, bitkiler ve gördüğümüz, görmediğimiz canlılar için içimiz yanmaktadır.

Telefonla, email ve mesajlarla ve bizzat ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek için hazır olduklarını bildiren tüm meslektaşlarımıza, akademisyenlere, Üniversitemiz çalışanlarına, farklı üniversite kurum ve kuruluşlarıyla toplumun her kesiminden hassasiyet gösterenlere duyarlılıkları için Kurumumuz adına teşekkür ediyoruz.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğümüze, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’na ve yöneticilerimize, Gözlemevimiz üyelerinden destek olan araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize, yangın sırasındaki işbirliği için birlikte çalıştığımız İstanbul Üniversitesi Gözlemevi ve araştırmacılarına, özellikle yangının söndürülmesinde canını hiçe sayarak görev yapan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Çok sayıda araştırmacının emek verdiği ve araştırma yaptığı, bilim-toplum uygulamalarında çok sayıda gökbilim meraklısının eğitimler aldığı bu bilim yuvasını iyileştirerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü öncülüğünde, paydaş kurumlarımızın desteğiyle hep birlikte daha ileri taşımak için çaba harcayacağız.

Bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması dileğiyle.

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi