Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi

Damla Gönüllülük Hareketi’nden Ulupınar Gözlemevi’ne Anlamlı Ziyaret

Damla Gönüllülük Hareketi’nden Ulupınar Gözlemevi’ne Anlamlı Ziyaret

Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Gönüllülük Çalışmaları Daire Başkanlığının önemli projelerinden biri olan Damla Gönüllülük Hareketi, 208. dönem gönüllüleriyle birlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’ni ziyaret etti.

Ziyarete ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Gençlik ve Spor Şube Müdürü Sedat Bektaş, Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Fatih Yıldırım, ÇAAM Ulupınar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kaçar Canaydın ve merkezin akademik kadrosu; Araş. Gör. Dr. Naci Erkan, Araş. Gör. Dr. Afşar Kabaş ve Araş. Gör. Murat İnanç Gözütok da katılım sağladı.

Program kapsamında gönüllülere, gözlemevinin kuruluşu, işleyişi ve yürütülen bilimsel projeler hakkında bilgi verildi. Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kaçar Canaydın, gözlemevinin araştırma alanlarını tanıttı. Araştırmacılar Araş. Gör. Dr. Naci Erkan, Araş. Gör. Dr. Afşar Kabaş ve Araş. Gör. Murat İnanç Gözütok tarafından önce sanal gökyüzü simülasyonu gerçekleştirildi, ardından açık havada gök cisimleri tanıtıldı. Küçük teleskoplarla gezegen gözlemleri yapılırken, büyük teleskobun bilimsel katkısı ve önemi üzerinde duruldu.

Etkinlikte, 23 farklı şehirden ve 5 ülkeden gelen gönüllü üniversite öğrencileri, Çanakkale’nin bilimsel birikimini yakından tanıma imkânı buldu. Akademisyenlerle birebir etkileşim kuran gençler, merak ettikleri konuları sorarak bilimsel bir söyleşiye katıldılar.

Programda söz alan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, gençlerin bilime olan ilgisinin ve gönüllülük bilincinin ülkemiz için büyük bir umut kaynağı olduğunu vurguladı. Ardından konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, gönüllülük faaliyetlerinin gençlerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, açık havada katılımcılarla üniversite, gözlemevinin ve bilimin önemi üzerine gençlerle interaktif bir sohbet gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en donanımlı gözlemevlerinden biri olan ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin gelişmiş teleskopları ve bilimsel altyapısı sayesinde gönüllüler, çağdaş astronomi çalışmalarını yerinde deneyimleme fırsatı bulurken; öğrencilerin gözlerindeki heyecan, bilime duyulan merakın geleceğe taşınacağının güçlü bir göstergesi oldu.

Haber Linkleri: