Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi

ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’ne “Uzay Bilim Merkezi” Projesi

ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’ne “Uzay Bilim Merkezi” Projesi

Üniversitemiz Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin araştırma altyapısının güçlendirilmesi, çeşitlendirilmesi, şehrimiz ve bölgemizde alternatif ve çekici bir yaşam alanı/destinasyon olması için aynı yerleşkede “Uzay Bilim Merkezi” kurulması amacıyla proje toplantısı gerçekleştirildi. Proje koordinasyon toplantısına, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt ERENOĞLU, Rektör Yardımcı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah GÜÇ, Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, Astrofizik Araştırma Merkezi Üyeleri Prof. Dr. Esin SOYDUGAN, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin KAÇAR CANAYDIN, Arş. Gör. Murat İnanç GÖZÜTOK ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı uzmanları katıldı.

Koordinasyon toplantısında, Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin araştırma potansiyeli, uygulanan bilim-toplum projeleri ve eğitimler, ulusal/uluslararası ortaklıklar konusunda bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Bu sırada, Gözlemevi’nin araştırma olanakları yanında, topluma bakan yönünün güçlendirilmesi için “uzay” temalı bilim merkezinin kurulması, dış paydaşlarla beraber Çanakkale, bölge, ülkemiz ve devamında uluslararası düzeyde çekici bir yaşam alanı olması kapsamında öneriler paylaşıldı.

Dış paydaş toplantısı şeklinde değerlendirilebilecek buluşmada GMKA – ÇOMÜ ÇAAM iş birliğinde yapılabilecek etkinlikler konusunda da fikir alışverişi yapıldı. Toplantı sonrası, Gözlemevi yerleşkesi gezilerek kullanılan teleskoplar ve teknik ekipmanların tanıtımı yapıldı.