Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi

ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi 22. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi'nin 22. kuruluş yıldönümü etkinliği, Kurucu Müdür Prof. Dr. Osman DEMİRCAN Anısına 19 Mayıs 2024 günü Ulupınar Gözlemevi’nde çok sayıda katılımcı ile birlikte gerçekleştirildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur ÖZBEK, merkez üyeleri, misafir öğretim üyeleri ve farklı bölümlerden öğrencilere ve misafirlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlik; Gözlemevi tanıtımı ve Güneş gözlemiyle başladı. Merkez ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN araştırma merkezi ve gözlemevinin güncel durumu, araştırma etkinlikleri, iş birlikleri ve bilimsel çıktılar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Yakın zamanda kaybettiğimiz Kurucu Müdürümüz Prof. Dr. Osman DEMİRCAN Hocamız anısına yapılan oturumla devam eden etkinlikte, Hocamızın astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanına yaptığı katkılar ve birimimizin kurulup geliştirilmesine verdiği emek şükran ve minnetle hatırlatılarak katılımcılarla paylaşıldı. Prof. Dr. Osman DEMİRCAN’ın yakın çalışma arkadaşı Üniversitemiz Fizik Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZEL, Hocamızın doktora öğrencileri Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selim Osman SELAM ve Prof. Dr. Sacit ÖZDEMİR’de etkinliğe katılarak Hocamızla olan hatıralarını ve onun bilime verdiği katkıları, katılımcılara aktardılar. Hocamızın değerli kızları Güneş DEMİRCAN KÜL, etkinliğe katılarak duygularını bizlerle paylaştı.

Etkinlikte, ülkemizin Milli Uzay Programı kapsamında gerçekleştirilen Astronotumuz Alper GEZERAVCI’nın Uluslararası Uzay İstasyonun’da yaptığı deneylerden birinin sorumlusu olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden değerli araştırmacı Tuğçe CELAYIR tarafından “Türk Astronot ve Bilim Misyonu: CRISPR-GEM Projesi” başlıklı seminer gerçekleştirildi. Ayrıca, MoEP (Mars on Earth Project) kurucularından Ruha USLU, Tuğçe CELAYIR ile birlikte MoEP’in yaptığı girişimler konusunda sunum yaparak öğrencilerin de yer alacağı iş birlikleri üzerinde duruldu.

Merkez ve Gözlemevi’nin kuruluşunun 22. Kuruluş yılı etkinliği kutlama ve ikramların ardından gözlemevi gezisi ile sona erdi.